Vergoeding verzekeraars

 

Omdat ik gemerkt heb dat er steeds minder cliënten hun sessies geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen van hun zorgverzekeraars, heb ik het besluit genomen om mijn lidmaatschap bij de beroepsvereniging de NFG aan te passen.

Dit betekent concreet dat ik nog wel bij deze beroepsvereniging aangesloten ben, maar niet langer voldoe aan de eisen van de zorgverzekeraars.
Voordat ik dit besluit genomen heb, heb ik mezelf een aantal vragen gesteld.

Die ik graag met u wil delen.

 1. Hoe kijken mijn cliënten tegen gedeeltelijke vergoeding aan. Komen de cliënten bij mij omdat ik vergoed wordt door de zorgverzekeraar, of komen ze voor mij en mijn zorg.. dus met andere woorden, hoe belangrijk is vergoeding voor mijn cliënten.
  De vergoeding is belangrijk, maar het gaat om de prioriteiten die de cliënt bepaalt “waaraan geef ik mijn geld uit?” Is mijn bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei belangrijk genoeg om in mezelf te investeren?

  De ervaring heeft me geleerd dat de mensen niet meteen op zoek gaan naar een therapeut die vergoed  wordt, maar dat we samen op zoek kunnen gaan naar mogelijkheden.

 2. Welk bedrag en tijd gaat het volgen van de door de zorgverzekeraar opgelegde opleidingen en trainingen me kosten.

  Tijd die ik niet in mijn werk kan stoppen, en tijd die ik moet besteden aan trainingen die ik niet zelf heb uitgekozen.
  En geld wat ik moet betalen om deze trainingen te kunnen volgen, ik wil zelf bepalen,  vrij  zijn in de keuze van mijn bij en nascholing , ik kijk dan naar onderwerpen die mij interesseren, waar mijn hart ligt, en die mijn werk ten goede komen, die me helpen me verder te ontwikkelen als therapeut.
  Ik vind het niet prettig dat de zorgverzekeraar voor mij bepaald welke opleiding ik moet gaan volgen, dat sluit niet aan op de wijze waarop ik me professioneel wil ontwikkelen.

 3. Hoe ( on ) afhankelijk wil ik zijn?

 4. Ik heb nagedacht over hoe afhankelijk ik ben, hoe afhankelijk is mijn praktijk over de manier waarop de zorgverzekeraar met vergoedingen omgaat. Hoeveel invloed heeft de zorgverzekeraar dus en geef ik die ruimte aan de zorgverzekeraar in mijn praktijk

  Kan ik als therapeut groeien en ontwikkelen, of wordt ik beperkt door regels van buitenaf
  Voor mij is duidelijk dat ik me niet wil verbinden met alles wat de zorgverzekeraar oplegt.

Natuurlijk is een bepaald opleidingsniveau van groot belang, maar nog belangrijker is de wijze waarop ik professioneel betrokken kan zijn bij mijn cliënt, en de aansluiting die ik met hem/haar kan maken.
De mensen die bij mij in therapie komen, mogen van mij een betrokken houding verwachten, kennis en kunde.
Ik volg ieder jaar trainingen en supervisies…..en zal er zorg voor dragen dat ik in ontwikkeling blijf.

 

De inzet van de Kindbehartiger is niet opgenomen in de vergoeding van de zorgverzekeraars.
Ik werk met een pakketprijs. Hier zijn de afgesproken begeleidingssessies,( ouder gesprekken, kindgesprekken) de terugkoppeling en de rapportage bij inbegrepen.
We kunnen dit tijdens het intake gesprek wat gratis is bespreken en er kan dan een offerte gemaakt worden.